Aletta Jacobs, eerste vrouw op universiteit

De Tien Tijdvakken - Tijd van Wereldoorlogen

Image
Standbeeld van Jacobs

Op 9 februari 1854 werd Aletta Henriëtte Jacobs in het Groningse dorp Sappemeer geboren. Aletta was het negende kind en na haar werden er nog twee geboren. Alle kinderen mochten een wetenschappelijke opleiding volgen, óók de meisjes. Van de vijf meisjes werd de oudste onderwijzeres, de tweede, Charlotte, de eerste vrouwelijke apotheker in Nederland en de jongste, Frederique, de eerste vrouw die het MO-examen wiskunde en boekhouden deed.

Aletta wilde vanaf haar zesde, net als haar vader en oudste broer Julius, arts worden. Maar in haar tijd werden alleen jongens dokter. Een net meisje hoorde naar een jongedameschool te gaan. Op zo´n school heeft Aletta het maar veertien dagen uitgehouden. Toen werd ze ziek. Toen Aletta beter was ging zij studeren voor het examen van leerling-apotheker. Op 26 juli 1870 behaalde ze dit diploma en daarna lukte het haar toestemming te krijgen van minister J.R. Thorbecke om een jaar proef te gaan studeren aan de universiteit.

Eerste vrouwelijke arts 

 

Op 20 april 1871 ging zij als eerste meisje in Nederland naar de universiteit. Aletta Jacobs was niet de eerste vrouwelijke studente, dat was enkele eeuwen eerder Anna Maria van Schurman, maar wel de eerste die een universitaire studie succesvol afrondde. Omdat Aletta hele goede cijfers haalde, mocht ze na haar proefjaar blijven. Zeven jaar later slaagde ze voor het artsexamen.

 

Aletta Jacobs heeft veel gedaan voor de vrouwen in haar tijd. Zij is als eerste vrouw gaan studeren. Zij was de eerste arts. Ze heeft gestreden voor het vrouwenkiesrecht. En zij was een voorstander voor het gebruik van een voorbehoedmiddel. Daardoor kon een vrouw zelf kiezen of zij kinderen wilde. Op 10 augustus 1929 is Aletta Jacobs overleden.

Linksuggesties:
http://www.alettajacobs.org/
http://www.jhm.nl/personen.aspx?naam=Jacobs,%20Aletta%20Henriette

We hebben 11 gasten online